Na novej bankovke bude podobizeň bývalého premiéra Winstona Churchilla

27.04.2013 Celý región

Londýn 26. apríla (TASR) - Na novej britskej paťlibrovej bankovke bude vyobrazený bývalý vojnový premiér Winston Churchill. Oznámila to dnes britská centrálna banka, ktorú citovala agentúra AP. Bývalý premiér tak na bankovke nahradí sociálnu a väzenskú reformátorku z 19. storočia Elizabeth Fryovú.

Guvernér Bank of England (BoE) Mervyn King učinil vyhlásenie v niekdajšom Churchillovom sídle Chartwell neďaleko mesta Westerham v Kente za účasti politikových rodinných príslušníkov. King označil Churchilla za "skutočne veľkého britského lídra, rečníka a spisovateľa".

Podľa banky bude nová bankovka vydaná pravdepodobne v roku 2016. Churchillovo vyobrazenie bude vychádzať zo slávnej fotografie, ktorú vyhotovil kanadsko-arménsky fotograf Yousuf Karsh v roku 1941. Na platidle sa bude takisto nachádzať politikov výrok z čias druhej svetovej vojny: "Môžem vám ponúknuť iba krv, drinu, slzy a pot."

Churchill, ktorému sa pripisujú zásluhy za riešenie zložitej situácie krajiny počas druhej svetovej vojny, slúžil vo funkcii britského premiéra v rokoch 1940-45 a neskôr v rokoch 1951-55. V roku 1953 získal Nobelovu cenu za literatúru.
 

Vyberte región